Opvolging, Is er al iets geregeld?
Wist je dat ongeveer 80% van de familiebedrijven de 3e generatie niet haalt? Een van de allerbelangrijkste oorzaken hiervan is dat het bedrijf nooit helemaal losgelaten kan worden door de dan zittende generatie.
Dit zorgt ervoor dat de nieuwe generatie zich niet volledig en op eigen wijze kan ontwikkelen zodat er weinig veranderd. Mogelijk voelen zij zich niet volledig vrij en zijn onbewust loyaal aan degene die voor gingen.
Het gesprek over opvolging wordt uitgesteld en de huidige eigenaar werkt tot op late leeftijd door en blijft actief in het bedrijf. Ook kan het zo zijn dat de huidige eigenaar niet meer een officiële functie heeft maar toch dagelijks binnenloopt voor een bakje koffie. De gesprekken aan de koffietafel gaan bijna altijd over de dagelijkse processen of over de financiën en zelden over de gevoelens die hiermee gepaard gaan.
loslaten
De dynamieken in een familiebedrijf zijn van een andere orde. Werk en privé zijn nauwelijks te scheiden in een familiebedrijf. Een conflict in de familie kan de werksfeer ernstig verstoren met alle gevolgen van dien voor het bedrijf. Hoe breng je hier balans en harmonie aan voor zowel de familie als het familiebedrijf?
Het is ook niet gemakkelijk om iets wat voelt als “je kindje” echt los te laten en dit in vertrouwen door te geven. “Niemand is eigenlijk goed genoeg om dit bedrijf voort te kunnen zetten”, is onbewust een overtuiging. Ruzie in de familie is ook niet wat de partijen willen. Het begrijpen van de relationele en hiërarchische aspecten binnen het familiebedrijf is van levensbelang en geeft ons inzicht in hoe dat van invloed is op het gedrag. Van de familie zelf, maar ook op het gedrag van de werknemers.
Vaak wordt er onvoldoende tijd besteed aan de “zachte” kant van de overdracht. Het gaat met name over de financiële kant en niet wat het betekent voor de personen zelf en dat wat zij nodig hebben. Ook is het van grote noodzaak dat de vertrekkende generatie echt “toestemming” geeft aan de opvolgende generatie om het op zijn of haar eigen manier voort te zetten. Aan wie zijn de medewerkers loyaal en naar wie luisteren zij als beiden nog aanwezig zijn?
Systemisch gezien moet de “plek” ook echt vrij zijn voor de ander. Door “permissie” te krijgen wordt de plek overgedragen aan de volgende generatie. En dan is het van belang dat het niet alleen wordt uitgesproken maar dat er ook naar gehandeld wordt.
Wat we ook met regelmaat zien is dat de focus vooral ligt op werken, de klanten en het personeel en er weinig tijd en aandacht is voor andere bezigheden, persoonlijke relaties en emoties. Wat ga je dan doen met je leven na de overdracht? Het bedrijf is een identiteit en een statussymbool geworden waar veel tijd aan besteed is, met veel liefde en aandacht.
OORSPRONG EN FAMILIEwortels
Hoe ga je dit oplossen? Wat als je met elkaar naar de oorsprong zou gaan, naar de oprichting en de familiewortels? Door inzicht te krijgen waarom de erkenning van de oorsprong zo belangrijk is kan het weer stromen. Alles en iedereen hoort erbij en wil gezien worden. Door de blik weer te richten op de visie en de missie van de oprichting (leidende principes) kan de verbinding weer herstellen.
‘Alles en iedereen hoort erbij’
Samen met aandacht kijken en luisteren naar dat wat er in de kern was en is. Inzicht in de patronen en dynamieken van het familiesysteem, ongeacht welke generatie geeft heel veel inzichten. Met het gevolg dat de verbinding hersteld en iedereen elkaar weer echt kan zien.
Dit is een win-win oplossing, voor de familie en zeker ook voor het bedrijf. Ga daarom het gesprek aan, wij helpen jullie daar graag bij.
zaak van de familie
Zaak van de familie, de persoonlijke wegwijzer voor familiebedrijven, heeft juist aandacht voor de oorsprong en de familiewortels. Daar is het allemaal begonnen en daar liggen ook de oplossingen. Het oude eren maar tegelijkertijd ook vooruit kijken.
Wij helpen de familie weer hun unieke plek in te nemen als individu en de plek van het bedrijf in de markt. Dit gaat iedereen helpen in de overdracht naar de volgende generatie met als resultaat een goed rendement en continuïteit.
0 reacties