Alle ballen in de lucht

Alle ballen in de lucht:
Het leven van een vrouw in een familiebedrijf.

Hoeveelste generatie ben jij? Ben jij de tweede, derde of misschien wel vierde generatie? Je weet misschien van kinds af aan dat er altijd een bedrijf was. Een familiebedrijf dat veel aandacht kreeg. 

Tijdens familiebijeenkomsten was het een geliefd gespreksonderwerp, of je er nu wel of niet bij betrokken wilde zijn, je kreeg toch altijd mee wat er speelde. Voor je moeder was het vast ook niet altijd makkelijk. Zij steunde je vader, werkte mee in het bedrijf, verzorgde het huishouden en de kinderen en had ook te dealen met opa en oma die overal een mening over hadden. 

”Hoe gaat het nou echt met jou”?

Hoe vaak werd er toen aan jou gevraagd hoe het echt met je ging? Wat jij nodig had? En heb jij de keuze voor je studie zelf kunnen maken, of deed je wat jij dacht dat er van je verwacht werd? 

Tuurlijk zei je ja

Misschien heb je je er vroeger wel regelmatig tegen afgezet of heel hard geroepen dat jij nooit in de zaak zou gaan. Maar toen je gevraagd werd ging er van alles door je heen; van enorme twijfel tot het warme gevoel van erkenning.

Jij kreeg een mooie functie, naast je broer/zus en samen met je vader of moeder. Tuurlijk zei je “ja”, want loyaliteit kent geen “nee”. Je voelde dat er eigenlijk maar één antwoord mogelijk was. 

je hebt Keihard gewerkt
Vol enthousiasme leerde je het bedrijf, de klanten en het personeel kennen. Je ging er helemaal voor, zeker omdat je ook voelde dat er extra op je werd gelet. Je voelde je mega verantwoordelijk, je werkte keihard en maakte lange dagen. Alsof je je meer moest bewijzen als dochter van.

“Heeft ze wel echt kwaliteiten of zit ze daar alleen omdat ze “de dochter van is” was een gedachte die met regelmaat door je hoofd spookte. 

De jaren verstreken, je werd steeds stiller en voelde de energie weglekken. Was dit het echt wat je wilde? Waarom had je eigenlijk “ja” gezegd? 

Ondertussen was je moeder geworden, je ging minder uren werken maar had steeds het gevoel dat je tekort schoot, op alle vlakken. Je sloot je af en ging steeds vaker met tegenzin naar je werk. Je kon het er eigenlijk met niemand echt  over hebben. Binnen je familie niet maar je vrienden begrepen het ook niet echt. 

Alle ballen in de lucht, houd jij ze nog
Je zat steeds minder lekker in je vel en dat was je familie niet ontgaan. Zij gaven je diverse tips en spraken bemoedigende woorden. 

 ”Je bent er wel een van ons dus dit kun jij, hup, gewoon doorgaan”. Of “wij hebben het ook niet makkelijk gehad in het begin, kijk eens waar we nu staan”. 

Dus ging je maar weer door, en door… 

Hoe doen anderen dat?
Naast een veeleisende baan ook een privéleven draaiende houden? En dan zijn je kinderen ook nog eens veel ziek de laatste tijd en heb je veel stress om daar de juiste oplossing voor te vinden. De lockdown maakt het er ook niet simpeler op. Dat thuisonderwijs combineren met die urgente telefoontjes en het huishouden is niet echt een feest. Dan heeft ook de kat net over het kleed gekotst, gaat er op de zaak van alles mis en hebben je kinderen NU echt honger. 

En dan hebben we het nog niet eens gehad over het ontbreken van quality time met je partner en je gezin. Of gewoon weer eens iets leuks doen met je vriendinnen. En toen? Werd het je allemaal teveel, alle alarmbellen gingen af en je lichaam wilde niet meer. 

herkennen en erkennen
Precies op dat moment, het allerliefst nog eerder, heb je iemand nodig die jou ziet, die weet hoe je je voelt. Waar je mee kunt sparren, je hart kunt luchten en een frisse blik heeft op het geheel. Iemand die respect heeft voor het familiesysteem en de loyaliteiten die spelen binnen de familie en het bedrijf. Wat kun jij anders doen of anders organiseren? Door patronen te herkennen en erkennen kun jij weer je eigen unieke plek innemen. Je zult direct ervaren dat het gaat stromen.

Je durft leiderschap te nemen, krachtige keuzes te maken en je ervaart meteen meer plezier. 

Dit is wat wij jou gunnen, dit gaat jou, je familie en het bedrijf zoveel opleveren. Natuurlijk leiderschap vanuit verbinding, met jezelf, je familie en het bedrijf.

Liefs, Margot & Lisanne

Meer blogs?

Lees ook onze andere blogs

Vrouwelijk rolmodel

Vrouwelijk rolmodel

Vrouwen in familiebedrijven  ''Mannen zijn dominant en assertief en vrouwen terughoudend en zorgzaam''.  ''Mannen overschatten zichzelf en vrouwen zijn bescheiden''.''Mannen kiezen voor hun carrière en vrouwen kiezen toch eerst voor het gezin''. De kwaliteiten die...

Lees meer
Opvolging

Opvolging

Opvolging, Is er al iets geregeld?   Wist je dat ongeveer 80% van de familiebedrijven de 3e generatie niet haalt? Een van de allerbelangrijkste oorzaken hiervan is dat het bedrijf nooit helemaal losgelaten kan worden door de dan zittende generatie. Dit zorgt ervoor...

Lees meer

Join the conversation

Laat een reactie achter

1 Reactie

  1. Mereth

    Wat herkenbaar!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *